Love Exiles Foundation

Do Ask! Do Tell!

Het tij keert voor liefdesbannelingen

PERSBERICHT

Amsterdam 24 Feb 2011

Liefdesbannelingen uit de VS hebben een glimpje hoop gekregen dat ze naar huis kunnen, nu dat President Obama heeft verklaart dat hij de homovijandige wetgeving Defence of Marriage Act (DOMA) niet zou verdedigen.

Liefdesbannelingen (Love Exiles) zijn homo- en lesbische stellen met verschillende nationaliteiten die de vrijheid niet hebben om zich in het land van burgerschap van een of beide partners te vestigen. Nederland herbergt veel liefdesbannelingen uit de VS. Ze wonen hier met hun Europese partner omdat de wetgeving hier zegt dat dat kan, terwijl de partner uit de VS geen mogelijkheid heeft om met haar of zijn partner in de VS te wonen. De grote blokkade is de immigratie wetgeving in de VS , een federale zaak. Volgens deze wetgeving kunnen slechts heteroseksuele stellen hun buitenlandse partner sponsoren om met hen in de VS te wonen.

DOMA stond in de weg om de immigratie wetgeving in de VS aan te passen. DOMA maakt dat iedere staat voor zichzelf mag kiezen wat in het huwelijkse wetgeving staat. Om de federale wet aan te passen zou het huwelijk open moeten worden gesteld voor homoparen in alle staten van de natie. Nu dat DOMA mogelijk ingetrokken wordt kan de immigratie wetgeving aan de werkelijkheid worden aangepast. De werkelijkheid is dat meer en meer mensen in de VS vinden dat de familiale relaties van homoseksuele mensen erkend moeten worden. De werkelijkheid is ook dat meer en meer homo- en lesbische Amerikanen kunnen trouwen met hun buitenlandse partner. Het begon in Nederland, 10 jaar geleden. Nu zijn er zelfs 5 staten in de VS waar homoseksuele stellen kunnen trouwen.

De ‘tipping point’ lijkt te zijn de rechtszaak die vorig jaar aangespannen is door Edith Winsor. Toen haar in Nederland geboren echtgenote Thea Spyer overleed na 44 jaar samenzijn werd Edith geconfronteerd met een forse rekening van de federale overheid. Zij zou belasting over Thea’s deel van hun gezamenlijke bezit aan de overheid moeten betalen. Ze is naar de rechtbank gestapt met de eis dat haar relatie erkend zou zijn as en familiale relatie. Obama heeft naar de zaak gekeken en ziet slechts discriminatie in de wetgeving. Hij wil die wetgeving daarom niet verdedigen.

Liefdesbannelingen wereldwijd zijn hoopvol da ze gauw weer naar huis kunnen. De Stichting Love Exiles wordt bestookt met vragen als: wanneer kunnen we weer naar huis? Kan ik een Green Card (verblijfsvergunning) nu opeisen? De Stichting Love Exiles werd in 2002 in Amsterdam opgericht om liefdesbannelingen in eerst instantie te laten weten dat ze niet alleen zijn en om druk uit te oefenen op de Amerikaanse politiek om de discriminatie in de Immigratie wetgeving te bestrijden. Love Exiles heeft groepen in Engeland, Canada, Australië, Duitsland en Nederland. Voorzitter Martha McDevitt-Pugh is zeker blij met deze kentering. “Maar vergeet niet, er zijn slechts 5 staten in de VS waar je kunt trouwen. Als een van de partners uit Kenya komt en de ander uit Florida kunnen ze nergens trouwen. Daarom moeten we steeds werken om de immigratiewetgeving vrij van anti-homo discriminatie te krijgen.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on February 24, 2011 by in US Legislation.

Enter your email address to follow this website and receive notifications of new posts by email.

Join 23 other subscribers

(c) Copyright 2009-2011, Love Exiles Foundation

%d bloggers like this: